Nyheter

For Stig Fjellskaalnes er sykkelen et fullgodt kjøretøy

Førti år gamle Stig Fjellskålnes fra Oslo er en erfaren syklist. Sykkelen er hans primære transportmiddel året rundt, og han er allerede på sin sjuende sesong med vintersykling. Han tilbakelegger godt over 10.000 kilometer i året fra sykkelsetet.

For Stig Fjellskaalnes er sykkelen et fullgodt kjøretøy

Stor frihet som syklist

Stig trekker frem den store friheten og fleksibiliteten man har som syklist - man kan enkelt sykle hvor man vil.

«Som syklist er man ikke avhengig av kollektivtransport, og særlig under pandemien har det vært nyttig for å unngå smitte. I tillegg er sykling rimelig sammenliknet med bilkjøring»

 Stig sykler den distansen som er nødvendig i all slags vær og all slags tid på døgnet. Enten det er en svipptur til nærbutikken, om det er på tvers av byen på besøk, eller en lengre tur på landeveien. For han er det det kun viljen det står på. Stig kan fortelle oss at han konsekvent kaller sykkelen for "kjøretøy" fremfor bare "sykkel".

-Det er aldri for sent eller tidlig på året for en tur på landeveien, sier Stig. 

For de som ønsker å bruke sykkelen på vinteren, så bør man starte å sykle jevnlig om sommeren. Det er viktig med tilvenning, poengterer Stig. Han mener det er viktig å tilpasse seg med bekledning når høsten kommer, temperaturen faller, og været blir dårligere. Kjøp klær av kvalitet, billigprodukter gir en dårligere opplevelse og komfort. Man bør ikke ha for lite klær, men heller ikke for mye klær på seg. 

Foto: Unsplash.com

Vedlikehold av sykkelen – særlig på vinterstid

Stig er bevisst på at saltet på veiene kan være sykkelens verste fiende. Veisalt bør spyles av etter hver eneste tur. Stig bruker en ti liters vannkanne for å skylle av sykkelen, og vannkanna står klar før turen starter. Fordi salt og sørpe går utover drivverket, så må sykkelen stå i et temperert rom over natta slik at den tørker opp. Stig kan også tipse om at frekvent bruk av smøring med olje og kjedemåler beskytter godt.

 

Mye kan repareres selv

Det er kjekt med reserveløsninger som man kan ty til hvis noe skulle skje. En kjørbar sykkel må alltid være tilgjengelig for bruk. Det meste klarer Stig som erfaren syklist å reparere selv. Bytting av kjede, kassett, justere gir og brems, bytte av gir- eller bremsewire, lufte hydrauliske bremser, bytte kranklager type pressfit m.m. er noe han klarer å reparere på egenhånd. Dette sparer han både penger og tid på - og det gir økt trygghet på sykkelsetet.

  

Sikkerhet må tas på alvor

«En sykkel er et kjøretøy, og i trafikken regnes man som kjørende, på samme måte som bilister. Det er viktig at enhver syklist setter seg inn i, og følger trafikkreglene.»

Stig er svært opptatt av sikkerheten på sykkelsetet. På sykkel kan man være lite synlig, og særlig nå som det er mørkt store deler av dagen. Han poengterer viktigheten av å stoppe på rødt lys, overholde vikepliktsregler, unngå blindsoner, utstyre sykkelen korrekt etter de krav som stilles og selvfølgelig å bruke hjelm! Dersom noe skulle gå galt uten hjelm på hodet kan det snu opp-ned på livet. Han anbefaler videre å investere i gode dekk med god kvalitet.

 

Lys og lysbruk er essensielt i mørkere tider

 Når det kommer til sikkerheten på sykkelsetet er Stig også veldig opptatt av lys og lysbruk. Nå som det er mørkt er det viktig å ha et lys som både gjør at man blir sett, men som man også ser med.

«Det er viktig med et lys som er kraftig nok til å lyse opp veibanen foran seg slik at man kan se eventuelle farer foran seg. Selv bruker jeg en lykt som er ganske kraftig, og som også er av svært høy kvalitet, med uovertruffen batterilevetid.» 

Det beste er en frontlykt montert på styret, stilt ned mot veibanen. Fast lysmodus er det beste. Lykten bør ikke stå for lavt, helst over gaffelen på sykkelen.

 

Følger man disse rådene så er sykkelen et fullgodt kjøretøy året rundt, og på de aller fleste distanser!


Les Videre:

City

Trygg og smart parkeringsboks i gave til byens syklister

Arendal kommune gir bort fire smarte sykkelskap til Syklistforeningen i anledning deres 75 års-jubileum. Syklister får tilgang til skapet via app – og her kan man trygt sette fra seg sykkel og annet utstyr. Skapene er utplassert ved Tyholmen p-hus i Kittelsbukt, og er tiltenkt både kollektivreisende og handlende.

Les mer
City

Trygg og smart parkeringsboks i gave til byens syklister

Arendal kommune gir bort fire smarte sykkelskap til Syklistforeningen i anledning deres 75 års-jubileum. Syklister får tilgang til skapet via app – og her kan man trygt sette fra seg sykkel og annet utstyr. Skapene er utplassert ved Tyholmen p-hus i Kittelsbukt, og er tiltenkt både kollektivreisende og handlende.

Les mer

Siste nytt fra Bikely

Det er mye spennende som skjer i Bikely. Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få siste nytt rett i innboksen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Last ned appen

Last ned appen, reserver et sykkelskap nær deg og kom i gang!