Nyheter

Sykkelvokteren Hallvar Bergh

I 14 år var Hallvar Bergh prosjektleder i oljebransjen. I 2015 var det slutt. Da nedgangstidene kom, var han en av over 45 000 nordmenn som mistet jobben. For Hallvar ble løsningen å gøtse på med det han liker best – sykkel.

Sykkelvokteren Hallvar Bergh


Når livet settes i spill

– Å miste jobben var krevende, og vi var mange som fikk teppet revet vekk under oss. Samtidig tenkte jeg at dette kunne være min sjanse til å bruke livet på noe mer fremtidsrettet og bærekraftig enn oljebransjen. 


I tråd med politikernes råd om at gründerskap var veien ut av krisen, begynte Hallvar å lete etter forretningsideer hvor han kunne bruke bakgrunnen sin innen teknologi og prosjektledelse. Siden sykkel var en lidenskap, virket det meningsfullt å starte der. 


 Sykkeltyver og global oppvarming 

– Jeg har alltid likt friheten sykling gir. Det er den mest fleksible måten å komme seg rundt på, ofte den raskeste og definitivt den fineste. Samtidig merket jeg at mange lot syklene stå hjemme fordi de var redde for sykkeltyveri. Når vi vet at byer over hele verden kveles av eksos, trengsel og bilkø, virket det lite konstruktivt at færre syklet. Jeg begynte å drømme om å lage et p-system som var så trygt og enkelt at folk ville la bilen stå hjemme.


Gründet Bikely 

Hallvar saumfarte det internasjonale markedet for å se om en god løsning allerede eksisterte. Han fant ingen. En liten sønn, et vell av arbeidstimer og en intens oppstartsperiode senere, var Bikely et faktum: Et hundre prosent tyverisikkert p-system for sykkel med strategisk godt plasserte sykkelskap tilgjengelig via app, lett for kommuner og bedrifter å implementere.


Svaret på klimakrisen er samarbeid

Ambisjonene var høye, strategien var klar. Sykkelandelen i Norge skulle opp, og Bikely skulle bidra. Til tross for ståltro på konseptet, var lettelsen stor da Kristiansand som første kommune signerte leieavtale.


 –   Det var fantastisk å endelig få teste ut systemet live og se at det ble godt mottatt av syklistene. Jeg fikk også et kick av å treffe andre som var like opptatt av god sykkelinfrastruktur som meg. Det var kanskje da jeg virkelig skjønte at Bikely handler om mer enn trygg sykkelparkering alene. Det handler om at teknologibedrifter som Bikely, næringsliv og kommuner jobber sammen mot et felles mål, om å bevege Norge og verden i riktig retning. 


Alle som vil redde verden bør skaffe seg en sykkel 

 –  Da Bikely startet var jeg ingen ekspert på på miljøspørsmål. I dag er jeg helt overbevist om at den globale klimakrisen står og faller med grønn utvikling i byene, og at god sykkelinfrastruktur er en viktig del av løsningen. Vi har rett og slett ikke råd til å la være. Derfor er jeg stolt av å være en del av det engasjerte teamet som Bikely er i dag, og for å jobbe med et produkt som kan hjelpe Norge og verden med å nå bærekraftsmålene.


Syklister handler mest

Kutt i CO2-utslipp, renere luft og mindre støy er åpenbare fordeler med mer sykkelvennlige byer, men bedre tilrettelegging for syklister kan også lønne seg for butikkene, mener Hallvar. 


– Tall fra Statens vegvesen tyder på at syklister, fotgjengere og kollektivreisende legger igjen mer penger enn bilister totalt, fordi de handler oftere.


Sykling til og fra jobb reduserer sykefraværet

Helsegevinsten ved å sykle er også stor. Selv korte sykkelturer på 15 minutter reduserer sjansen for overvekt, diabetes og høyt blodtrykk. I tillegg hjelper fysisk aktivitet på humøret og konsentrasjonen. 


– Mange arbeidsgivere  sier at trygg sykkelparkering står øverst på folks ønskeliste når de blir spurt hva som skal til for at de skal sykle. Med rekordhøye erstatningssummer for sykkeltyverier er ikke det så rart. Derfor er vi glade for kunne legge til rette for mer jobbsykling. 


Trygg sykkelparkering skaper bedre nabolag 

Kundene til Bikely er hovedsakelig kommuner, næringsliv, eiendsomsselskap og kollektivtransportnæringen. Snart håper Bikely å ha på plass en løsning for borettslag også. 


–  Mindre biltrafikk i borettslag vil gjøre nabolagene tryggere og mer sosiale. Sikker og lett tilgjengelig sykkelparkering  vil også gjøre det enklere å sykle til skolen eller jobben, og kanskje også inkludere sykling som en del av treningen på ettermiddagstid.


“Livet er som å sykle. Du må bevege deg for å holde balansen” 

Sitatet fra Albert Einstein oppsummerer på sett og vis klimastatusen i 2021. Klimaendringene er et faktum, men vi kan ikke stoppe opp. Vi må gjenvinne balansen og bevege oss framover i en mer bærekraftig retning. Bikely skal gjøre sitt. Vi håper at flere kommuner og bedrifter blir med på turen.


Les Videre:

City

Trygg og smart parkeringsboks i gave til byens syklister

Arendal kommune gir bort fire smarte sykkelskap til Syklistforeningen i anledning deres 75 års-jubileum. Syklister får tilgang til skapet via app – og her kan man trygt sette fra seg sykkel og annet utstyr. Skapene er utplassert ved Tyholmen p-hus i Kittelsbukt, og er tiltenkt både kollektivreisende og handlende.

Les mer
City

Trygg og smart parkeringsboks i gave til byens syklister

Arendal kommune gir bort fire smarte sykkelskap til Syklistforeningen i anledning deres 75 års-jubileum. Syklister får tilgang til skapet via app – og her kan man trygt sette fra seg sykkel og annet utstyr. Skapene er utplassert ved Tyholmen p-hus i Kittelsbukt, og er tiltenkt både kollektivreisende og handlende.

Les mer

Siste nytt fra Bikely

Det er mye spennende som skjer i Bikely. Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få siste nytt rett i innboksen.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Last ned appen

Last ned appen, reserver et sykkelskap nær deg og kom i gang!